Houbová zelňačka s klobásou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Zelí kysané
  • 250 g Brambory
  • 200 g Klobása vepřová
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.3 l Voda pitná
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 polévková lžíce Houby sušené
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 333 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 574 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 111.7 mg
  • Draslík 617.6 mg
  • Vláknina 6771 mg
  • Vitamín A 6771 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.5 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené houby promyjeme pod tekoucí vodou a dáme do misky. Zalijeme 2 dl studené vody a necháme je minimálně 30 minut namočené.

  • 2

    Kysané zelí pokud je dlouze nakrájené, rozkrojíme na polovinu. Dáme do hrnce, zalijeme 6 dl vody, přidáme namočené scezené houby a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu vaříme 10-15 minut. Oloupeme a omyjeme brambory. Nakrájíme je na větší kostky, dáme do hrnce s 5 dl vody, přimícháme 1 lžičku soli, 0.5 lžičky kmínu a brambory uvaříme doměkka. Vaříme 15-20 minut. Klobásu pokrájíme na kolečka a v pánvi nasucho ji krátce osmažíme dozlatova.

  • 3

    V hrnečku rozkvedláme ve smetaně vajíčko. Uvařené brambory i s vodou přilijeme k zelí, přidáme klobásu a povaříme společně asi 5 minut, přimícháme smetanu s vajíčkem, krátce povaříme, dochutíme solí, případně i cukrem, a podáváme.

Komentáře k receptu