Hlaváč - bramborový knedlík se slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Slanina vepřová
  • 150 g Klobása uzená
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Rohlíky bílé
  • 8 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Nové koření mleté
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 4.5 l Voda pitná
  • 1.2 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 689 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 870 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 790.4 mg
  • Draslík 379.8 mg
  • Vláknina 5207.6 mg
  • Vitamín A 5207.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.3 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem si omyjeme a uvaříme v 5 dl vody brambory ve slupce. Vaříme je asi 20 minut, pak je scedíme. Druhý den je oloupeme a nastrouháme do mísy. Do druhé misky si nakrájíme na kostičky rohlíky, zalijeme je mlékem a když jsou nasáklé, přidáme je k bramborům. Přidáme utřené žloutky s máslem, muškátový oříšek, sůl, nové koření a uhněteme polotuhé těsto. Na vále vytvarujeme knedlík, zabalíme ho do čistého bílého plátna a konce zavážeme.

  • 2

    Ve větším hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli. Knedlík opatrně vložíme do vařící vody. Vaříme ho při mírnější teplotě 30-35 minut.

  • 3

    Mezitím si nakrájíme uzenou slaninu a klobásu na kostičky. Společně je v pánvi vysmažíme dozlatova.

  • 4

    Uvařený knedlík "hlaváč" vyjmeme z vody a nakrájíme na plátky. Porce polijeme škvarky ze slaniny s klobásou a podáváme.

Komentáře k receptu