Bramborové vařené buchty s uzeným masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 100 g Slanina vepřová
  • 350 g Zelí kysané
  • 250 g Krupice dětská
  • 300 g Uzené maso vařené
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Žemle tuková
  • 5.5 l Voda pitná
  • 0.35 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1061 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 895 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 79 g
  • Cholesterol 83.3 mg
  • Draslík 1142.5 mg
  • Vláknina 15025 mg
  • Vitamín A 15025 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 59.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a uvaříme v 1.5 dl vody brambory ve slupce. Vaříme je přibližně 20 minut, pak je scedíme, oloupeme a nastrouháme do mísy. Nakrájíme na drobno uzené vařené maso.

  • 2

    Žemle pokrájíme na kostičky, které v pánvi na rozpuštěném másle osmažíme dozlatova. Přidáme je k bramborům spolu s vejcem, solí a dětskou krupicí (220-250 g). Dobře uhněteme polotuhé těsto. Na pomoučeném vále vyválíme těsto na placku o síle asi 7-8 mm. Formičkou o průměru přibližně 8 cm vykrojíme kolečka. Na každou placičku těsta dáme lžíci uzeného masa a konce těsta slepíme k sobě a v dlaních vytvarujeme malé buchty.

  • 3

    Slaninu pokrájíme na kostičky, cibule nakrájíme nadrobno. V pánvi si rozpálíme sádlo, přidáme slaninu a vysmažíme ji na zlaté škvarky. Opatrně je vyjmeme a odložíme do misky. Na omastek dáme cibuli a osmažíme ji dozlatova.

  • 4

    Ve větším hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli.

  • 5

    Bramborové buchty vložíme opatrně do vařící vody a vaříme je přibližně 4-6 minut. Občas promícháme, jakmile vyplavou napovrch, jednu buchtu vyjmeme, rozkrojíme - tak zjistíme jestli je dostatečně uvařená. Knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, odložíme do mísy, polijeme omastkem s cibulí, slaninovými škvarky, opatrně promícháme a podáváme je s kysaným zelím.

Komentáře k receptu