Mandlovo-čokoládový koláč
Suroviny
- 40 g Čokoláda hořká
 - 200 g Mandle
 - 125 g Cukr moučkový
 - 115 g Čokoláda na vaření
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 4 polévková lžíce Marmeláda meruňková
 - 5 polévková lžíce Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Strouhanka
 - 2 polévková lžíce Rum
 - 1 polévková lžíce Kokosová smetana
 - 4 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 64 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 3 g
 - Sodík 11 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 18.2 mg
 - Draslík 36.7 mg
 - Vláknina 1338.6 mg
 - Vitamín A 1338.6 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky vlijeme 3 lžíce vody a vyklepneme vejce. Kuchyňský šlehač nastavíme na nejvyšší rychlost a šleháme asi minutu, dokud se nevytvoří pěna. V další misce promícháme moučkový cukr s vanilkovým cukrem a postupně vkládáme do pěny z vajíček, přitom směs stále vyšleháváme po dobu asi tří minut. Dále přidáváme postupně umleté mandle, škrob, čokoládu a strouhanku.
 - 
                                2
Přichystáme plech o rozměrech 46 krát 30 centimetrů a vložíme na něj pečicí papír, který bude mírně přečnívat okraje. Na plech nalijeme těsto v asi dvoucentimetrové vrstvě a rovnoměrně rozetřeme. Předehřejeme troubu na 200 °C. Pečeme asi 15 minut. Hotový koláč sundáme z plechu a počkáme, než vychladne.
 - 
                                3
Do menšího hrnku vložíme meruňkovou marmeládu, přidáme k ní rum a 2 lžíce vody. Rozmícháme do úplně hladké hmoty. Čekáme, dokud marmeládová směs nezačne vřít. Vychladlý koláč obrátíme naruby a spodek potřeme rozvařenou meruňkovou směsí. Opět počkáme, až vychladne.
 - 
                                4
Na menší kousky rozporcujeme čokoládu a vhodíme do hrnku. Vložíme k ní kokosovou smetanu a hrnek umístíme do vodní lázně ve větším hrnci. Necháme ji rozpustit a vymícháme dohladka. Pak čokoládovou směs natřeme na meruňkovou vrstvu a počkáme, až čokoládová vrstva ztuhne. Vychladlý koláč rozkrájíme na čtverečky o rozměrech 5 krát 5 centimetrů. Zdobíme je rozpůlenými a opraženými mandlemi.