Košíčky křehké z lískooříškového těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 35 g Ořechy lískové
  • 15 g Cukr moučkový
  • 60 g Máslo arašídové
  • 100 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Tresť mandlová
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 270 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 133 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 92.6 mg
  • Draslík 157.5 mg
  • Vláknina 3413.5 mg
  • Vitamín A 3413.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.9 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do větší mísy prosejeme 100 g hladké mouky, 35 g pomletých lískových oříšků, 1 špetku soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.

  • 2

    Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Potom pomalu přiléváme studenou vodu s 1 rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou mandlové tresti a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

  • 3

    Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna minimálně na 30 minut uležet.

  • 4

    Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z těsta vyválíme plát o síle 5 mm.

  • 5

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na sílu přibližně 5 mm. Kulatou formičkou o průměru 8-12 cm (podle toho, jak velké chceme košíčky mít) vykrojíme kolečka, která poté vtlačíme do formiček na košíčky - tarteletek.

  • 6

    Dáme je na horký plech, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme druhým plechem a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C 5 minut. Potom odstraníme zátěž s papírem a košíčky dopečeme při 175 °C dozlatova. Pečeme přibližně 5 minut. Vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout a pomocí nože opatrně vyklopíme. Můžeme si pomoci i tak, že horké formičky obrátíme dnem vzhůru a zakryjeme je na 1 minutu mokrou utěrkou. Takto se košíčky dají lehčeji z formiček vyklopit.

  • 7

    Naplníme je až po vychladnutí.

Komentáře k receptu