Těstoviny zapečené s párky a hořčicí

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Párky jemné
  • 500 g Těstoviny penne
  • 75 g Máslo nízkokalorické
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 40 g Sýr Gruyére
  • 40 g Sýr Parmezán
  • 450 ml Mléko plnotučné
  • 2 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 4 polévková lžíce Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 0.01 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1170 kcal
  • Sacharidy 111 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 313 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 41.1 mg
  • Draslík 57.3 mg
  • Vláknina 9592.5 mg
  • Vitamín A 9592.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 711.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si nasekáme čerstvý rozmarýn, šalvěj a stroužky česneku a na 1 minutu dáme osmažit na rozpálený olivový olej. Potom přidáme nakrájené oloupané vepřové párky a smažíme dalších 10 minut, občas promícháme, přilejeme suché bílé víno a 2-3 minuty vaříme, trochu vína necháme vyvařit.

  • 2

    Těstoviny ve tvaru mušlí uvaříme ve velkém množství vody, ne zcela doměkka, ale aby už nebyly tvrdé. Vodu z těstovin slijeme a přimícháme osmažené párky. Misku na zapékání (20x30 cm) vymažene 1 lžící másla, vysypeme 1,5 lžící strouhanky, vložíme těstoviny s párky a zalijeme bešamelovou omáčkou, posypeme zbytkem strouhanky a lupínky másla a v předehřáté troubě na 200°C zapékáme 15 minut. Aby povrch zhnědl, dáme zapékací misku na 3-4 minuty na rozpálený gril a grilujeme.

  • 3

    Bešamelová omáčka - na mírném ohni z nesoleného másla a hladké mouky připravíme jíšku bez hrudek, odstavíme z ohně, přilijeme plnotučné mléko, stále mícháme, vrátíme zpět na oheň a za stálého míchání vaříme 3-4 minuty, dokud nepřejde varem. Potom přimícháme čerstvě nastrouhaný parmezán a sýr gruyère, dijonskou hořčici, špetku soli a kajenského pepře.

Komentáře k receptu