Lososí piroh (kulebjaka)
Suroviny
- 75 g Rýže dlouhozrnná
 - 50 g Houby čerstvé
 - 375 g Listové těsto
 - 420 g Losos ve vlastní šťávě
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Petržel - nať
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 0.03 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 679 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 684 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 211 mg
 - Draslík 481.2 mg
 - Vláknina 4448.8 mg
 - Vitamín A 4448.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dlouhozrnnou rýži uvaříme podle návodu a 1 hodinu necháme chladnout. Mezitím uvaříme 2 středně velká vejce natvrdo (vložíme do studené vody a jakmile voda začne bublat vaříme 10 minut), pod studenou vodou je oloupeme a nasekáme. Rozpálíme olej v pánvi, nasypeme najemno nasekanou cibuli a smažíme do změknutí, asi 5 minut. Přisypeme nasekanou čerstvou petrželku, nadrobno nasekané houby a smažíme 3-4 minuty, potom přilijeme citronovou šťávu, osolíme a opepříme.
 - 
                                2
Z listového těsta vyválíme plát, kratší strana má 30 cm, ve 2/3 plát rozřízneme a vzniknou tak 2 obdélníky. Menší obdélník dáme na plech, na několika místech jej propíchneme vidličkou.
 - 
                                3
Cibulovou směs, uvařenou rýži, nasekaná vejce a malé kousky lososa zamícháme. Směs navršíme na menší obdélník připravený na plechu, rohy těsta překryjeme směs. Poté větší obdélník položíme přes narovnanou směs, okraje navlhčíme a zasuneme dospod, aby se těsto uzavřelo. Nahoře těsto nařízneme, potřeme mlékem a v troubě pečeme 25-30 minut při teplotě 200°C.