Snadný jablkový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Jablka
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 50 g Cukr třtinový
  • 50 g Rozinky tmavé
  • 50 g Cukr moučkový
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kávová lžička Pomerančová kůra
  • 0.5 kávová lžička Koření perníkové
  • 2 polévková lžíce Džem meruňkový
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 670 kcal
  • Sacharidy 102 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 5 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 37.5 mg
  • Draslík 140.4 mg
  • Vláknina 8690 mg
  • Vitamín A 8690 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hladké mouky vhodíme kousky másla a mícháme, až nám připomíná strouhanku. Přilejeme 3-4 lžíce studené vody (záleží na suchosti mouky) a jemně zpracujeme na hladké těsto.

  • 2

    Pomoučíme vál a z těsta vyválíme kolo o průměru asi 35 cm, pak těsto přeneseme na velký plech a potřeme meruňkovým džemem.

  • 3

    Oloupaná, očištěná a nakrájená jablka, mletou skořici, kořenící směs, nastrouhanou pomerančovou kůru, opláchnuté zlaté rozinky a jemný hnědý cukr smícháme a nasypeme do středu těsta. Okraje těsta skládáme a mačkáme na jablečnou směs, aby vytvořily uzlík s neuzavřeným středem.

  • 4

    V předehřáté troubě na 190 °C pečeme 35-45 minut. Začne-li se těsto připalovat, zakryjeme ho alobalem.

  • 5

    Před podáváním posypeme cukrem.

Komentáře k receptu