Kopřivová roláda se sýrovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 100 g Sýr smetanový tavený 45%
  • 50 g Mouka polohrubá
  • 500 g Kopřiva
  • 200 g Sýr Almette
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 3 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Řeřicha
  • 2 polévková lžíce Sýr Čedar
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 623 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 385 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 245.3 mg
  • Draslík 499.9 mg
  • Vláknina 18429.2 mg
  • Vitamín A 18429.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 791.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy vložíme smetanový sýr Almette, tavený sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, čerstvě pomletý pepř a vše vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme řeřichu a drobně ji pokrájíme. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a zapracujeme ji do krému spolu s řeřichou. Krém zakryjeme a vložíme alespoň na 30 minut do chladničky.

  • 2

    Na roládu si nejdříve připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.

  • 3

    Listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme je, necháme okapat, pak je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme.

  • 4

    Zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.

  • 5

    Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivové piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí lepit.

  • 6

    Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.

  • 7

    Horký piškot s papírem zavineme do rolády, kterou necháme zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme krémem.

Komentáře k receptu