Zahuštěná polévka z čerstvých rajčat se smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Rajčata
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cibule
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 470 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 97 g
  • Sodík 885 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 267.1 mg
  • Draslík 766.1 mg
  • Vláknina 8205 mg
  • Vitamín A 8205 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 58.3 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou petržel, mrkev a cibuli nakrájíme nadrobno, rajčata pokrájíme na kousky.

  • 2

    Rajčata vložíme do rendlíku, dusíme pod pokličkou. Kořenovou zeleninu s cibulí zpěníme na másle, lehce podusíme, přimícháme do dušených rajčat a za občasného míchání podusíme, až jsou rajčata správně rozdušená. Na pánvi z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zašleháme do ní po částech hovězí vývar, přidáme sůl, přidáme rajčata i se zeleninou, zamícháme a přecedíme do čistého hrnce. Rajčata se zeleninou dobře propasírujeme.

  • 3

    Polévku na mírném plameni vaříme alespoň 15 minut. Poté odstavíme, do polévky zašleháme smetanu, v které jsme rozšlehali žloutky a ihned podáváme.

Komentáře k receptu