Italská houbová crostata

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 5 ml Pepř černý mletý
  • 5 ml Sůl
  • 12 ml Víno bílé
  • 150 ml Smetana sladká 12%
  • 100 ml Voda pitná
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Petržel - nať
  • 0.5 kg Hříbky čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 782 kcal
  • Sacharidy 97 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 497 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 45 mg
  • Draslík 755.8 mg
  • Vláknina 12508.5 mg
  • Vitamín A 12508.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dohromady uhněteme 150 g másla, mouku, špetku pepře, soli a 1 lžíci vody. Směs vypracujeme na elastické těsto, ze kterého uhněteme kouli, tu dáme na hodinu do lednice.

  • 2

    Hřiby řádně očistíme, důkladně je propláchneme, necháme okapat, nakrájíme na silné plátky. Cibuli zbavíme slupky, nakrájíme ji na kolečka.

  • 3

    V pánvi si rozpustíme zbytek másla, necháme na něm podusit cibuli, až zesklovatí. Vložíme nakrájené plátky hřibů a dusíme, dokud hřiby nepustí všechnu vodu. Zalijeme vínem, osolíme, opepříme, povaříme na mírném ohni přibližně 10 minut.

  • 4

    Troubu rozehřejeme na 175°C. Petržel opláchneme pod tekoucí vodou, nadrobno nasekanou ji smícháme se smetanou, směs poté přidáme k houbám. Hrnec odložíme stranou a necháme trochu vychladnout. Plech vyložíme papírem na pečení. Důkladně prohněteme těsto, vyválíme na pomoučněném vále, dokud nenabyde velikosti pečicího plechu.

  • 5

    Následně ho vložíme do formy tak, aby překrývalo okraj. Na několika místech propíchneme vidličkou. Houbovou směs přendáme do plechu, pečeme při 175°C okolo 40 minut.

Komentáře k receptu