Rybí polévka (bujabéza)

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Makrela obecná
  • 100 g Petržel - nať
  • 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 200 g Mušle slávky
  • 200 g Treska obecná
  • 200 g Treska tmavá
  • 80 ml Víno bílé
  • 500 ml Vývar zeleninový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 ks Pórek
  • 12 ks Garnát obecný
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 1 ks Fenykl čerstvý
  • 1 špetka Šafrán
  • 1 dl Pastis
  • 0.09 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 582 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 1308 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 70.9 mg
  • Draslík 1645 mg
  • Vláknina 18591 mg
  • Vitamín A 18591 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 121.7 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na středním plameni rozpálíme olivový olej, použijeme větší hrnec, přidáme nakrájenou cibuli a 2 - 3 minuty restujme, přisypeme prolisovaný česnek, směs svázaných bylinek (2 bobkové listy, 1 snítka rozmarýnu, 5 snítek tymiánu, 2 snítky saturejky), zeleninu pokrájenou na větší kostky (řapíkatý celer, fenykl, střední pórek) a ještě minutu restujeme.

  • 2

    Vlijeme bílé víno, na mírném plameni asi polovinu necháme vyvařit. Poté přidáme zeleninový vývar, rozkrájená oloupaná konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, mletý šafrán na špičku nože, pomerančovou kůru a šťávu, přivedeme k varu za stálého míchání, 15 minut vaříme.

  • 3

    Přidáme 3 druhy ryb (200 g tresky obecné, 200 g tresky tmavé, 200 g makrely), očištěné syrové garnáty, očištěné mušle zbavené vousů a vaříme asi 5 minut, mušle by se měly otevřít. Několikrát promícháme. Přihodíme drobně krájenou rovnou petrželovou nať a úplně nakonec (těsně před podáváním) přilijeme 1 dl pastisu (nebo jiného anýzového likéru).

Komentáře k receptu