Rybí polévka (bujabéza)
Suroviny
- 200 g Makrela obecná
- 100 g Petržel - nať
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Mušle slávky
- 200 g Treska obecná
- 200 g Treska tmavá
- 80 ml Víno bílé
- 500 ml Vývar zeleninový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Pórek
- 12 ks Garnát obecný
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 1 ks Fenykl čerstvý
- 1 špetka Šafrán
- 1 dl Pastis
- 0.09 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 582 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 14 g
- Sodík 1308 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 70.9 mg
- Draslík 1645 mg
- Vláknina 18591 mg
- Vitamín A 18591 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 121.7 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na středním plameni rozpálíme olivový olej, použijeme větší hrnec, přidáme nakrájenou cibuli a 2 - 3 minuty restujme, přisypeme prolisovaný česnek, směs svázaných bylinek (2 bobkové listy, 1 snítka rozmarýnu, 5 snítek tymiánu, 2 snítky saturejky), zeleninu pokrájenou na větší kostky (řapíkatý celer, fenykl, střední pórek) a ještě minutu restujeme.
-
2
Vlijeme bílé víno, na mírném plameni asi polovinu necháme vyvařit. Poté přidáme zeleninový vývar, rozkrájená oloupaná konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, mletý šafrán na špičku nože, pomerančovou kůru a šťávu, přivedeme k varu za stálého míchání, 15 minut vaříme.
-
3
Přidáme 3 druhy ryb (200 g tresky obecné, 200 g tresky tmavé, 200 g makrely), očištěné syrové garnáty, očištěné mušle zbavené vousů a vaříme asi 5 minut, mušle by se měly otevřít. Několikrát promícháme. Přihodíme drobně krájenou rovnou petrželovou nať a úplně nakonec (těsně před podáváním) přilijeme 1 dl pastisu (nebo jiného anýzového likéru).