Sladké bramborové lívance

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 250 g Džem meruňkový
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 20 g Cukr krupice
  • 30 g Droždí
  • 20 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 250 g Tvaroh měkký
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 l Voda pitná
  • 3 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 547 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 476 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 91.7 mg
  • Draslík 706.1 mg
  • Vláknina 7187 mg
  • Vitamín A 7187 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mléko nalijeme do kastrůlku, trochu přihřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přisypeme trochu cukru a kastrůlek odložíme na teplé místo, kde necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Do hrnce nalijeme vodu, vložíme do ní brambory, vodu osolíme, přiklopíme poklici a brambory vaříme do měkka asi 20 minut. Potom je scedíme, necháme vychladnout, nakonec prolisujeme do misky, kam přisypeme mouku s kypřícím práškem, vanilkový cukr, rozklepneme celé vejce, přidáme cukr, vylijeme vykynutý kvásek a rukou vypracujeme husté, hladké těsto, které opět odložíme na teplé místo na 20 minut vykynout.

  • 3

    Fritovací hrnec nastavíme na střední teplotu, z těsta v oleji namočenou lžící vykrajujeme lívance, které pokládáme do rozpáleného oleje a smažíme je přibližně minutu. Hotové lívance vybíráme z fritovacího hrnce a hned pokládáme podle porcí na mělké talíře. Každý lívanec na talíři potřeme džemem a nastříkáme vyšlehanou šlehačkou, kterou jsme připravili ze smetany.

Komentáře k receptu