Vychlazený vanilkový krém (crème brûlée)
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 745 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 62 g
- Sodík 29 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 891.7 mg
- Draslík 65.9 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V misce do hladka utřeme žloutky s moučkovým cukrem. 
- 
                                2Rozřežeme vanilkový lusk a vydlábneme semínka. 
- 
                                3Na mírném plameni ohříváme smetanu na šlehání s vanilkovými semínky a vanilkovým luskem. Než se smetana začne vařit odstavíme a vanilkový lusk vytáhneme. 
- 
                                4Do smetany přimícháváme utřené žloutky s cukrem, nalijeme do čtyř vymazaných ohnivzdorných misek a dáme do hlubšího pekáče s vroucí vodou, voda by měla sahat do asi poloviny výšky misek. Pečeme 30-35 minut v troubě předehřáté na 180°C (musíme dávat pozor, aby voda nezačala vařit a krém se nesrazil). Mističky vytáhneme z trouby a necháme 4-6 hodin, nebo nejlépe přes noc, v chladničce. 
- 
                                5Povrch krému potom posypeme krystalovým a vanilkovým cukrem a na 1-2 minuty dáme na rozpálený gril, cukr vytvoří hnědou krustičku. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        