Pikantní pečené kuře s rajčatovou omáčkou a rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Rýže dlouhozrnná
  • 1 ks Kuře
  • 2 ks Bobkový list
  • 5 ks Kardamom
  • 2 ks Skořice celá
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Šafrán
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 dl Rajčatová šťáva
  • 1 polévková lžíce Kečup
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1327 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 69 g
  • Sodík 409 mg
  • Bílkoviny 89 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 318.8 mg
  • Draslík 1513.7 mg
  • Vláknina 49703.2 mg
  • Vitamín A 49703.2 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.2 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře očistíme, rozdělíme na porce a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a přidáme do ní bobkové listy, kardamon, skořici, opepříme a osolíme. Vodu přivedeme k varu a vaříme, dokud kuře není měkké.

  • 2

    Pak porce kuřete přemístíme do pekáče, vývar z něj scedíme a zalijeme jím rýži - v případě potřeby doplníme vodou. Rýži ve vývaru uvaříme doměkka.

  • 3

    Šafrán rozpustíme v 0,5 dl horké vody a smícháme se solí a kečupem. Směsí potřeme kuře v pekáči a pečeme v troubě, dokud nemá zlatavou barvu.

  • 4

    Během pečení si připravíme rajčatovou omáčku. Česnek oloupeme a prolisujeme, osmahneme ho na pánvi s malým množstvím oleje, pak přidáme rajčatovou šťávu a protlak a důkladně promícháme a prohřejeme.

  • 5

    Kuře podáváme horké s vařenou rýží, přelité rajčatovou omáčkou.

Komentáře k receptu