Glarnský kynutý hruškový chléb s ořechy a rozinkami
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 15 g Droždí
 - 500 g Hrušky sušené
 - 100 g Cukr krupice
 - 250 g Švestky sušené
 - 100 g Fíky sušené
 - 100 g Hrozinky
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 100 ml Mléko plnotučné
 - 100 ml Sherry brandy
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Hřebíček
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Tuk rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 694 kcal
 - Sacharidy 128 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 130 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 100 g
 - Cholesterol 85.7 mg
 - Draslík 859.5 mg
 - Vláknina 21455.2 mg
 - Vitamín A 21455.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.2 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 87.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené hrušky, fíky a švestky zalijeme vodou, přidáme cukr a uvaříme doměkka. Scedíme, necháme okapat a zachycenou tekutinu uchováme. Ovoce poté rozemeleme nebo rozmixujeme a promícháme s rozinkami, ořechy, skořicí, hřebíčkem a likérem. Můžeme přidat trochu scezené tekutiny.
 - 
                                2
Na těsto smícháme mouku s mlékem, máslem, vejcem, droždím a špetkou soli. Propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Rozválíme na tenký obdélník a potřeme zbytkem šťávy z vaření.
 - 
                                3
Náplň vytvarujeme do bochníku, ten posadíme na těsto a ze všech stran zabalíme. Přemístíme na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a vidličkou několikrát propíchneme. V mírně vyhřáté troubě pečeme cca 60 minut. Po vychladnutí nakrájíme a podáváme.