Velšský chléb se sušenými brusinkami
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 10 g Citronová kůra
- 150 g Brusinky sušené
- 10 g Pomerančová kůra
- 325 g Mouka pšeničná hladká
- 100 g Rozinky tmavé
- 1.5 kávová lžička Droždí sušené
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 1.5 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 405 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 6 g
- Sodík 145 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 48.4 mg
- Draslík 46 mg
- Vláknina 4121.3 mg
- Vitamín A 4121.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme vejce, máslo, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami, vše poprášíme droždím. 
- 
                                2Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. 
- 
                                3Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. 
- 
                                4Pět minut před koncem cyklu "hnětení" k těstu přidáme brusinky a rozinky. Některé přístroje nás na to samy upozorní zvukovým signálem. 
- 
                                5Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Vytvarujeme z něj kulatý bochník, dáme na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. 
- 
                                6Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a chléb v ní pečeme přibližně 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu a není cela propečený. Propečení kontrolujeme dřevěnou špejlí. Ještě teplý ho potřeme medem a necháme pomalu vychladnout. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        