Velšský chléb se sušenými brusinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 25 g Máslo čerstvé
  • 10 g Citronová kůra
  • 150 g Brusinky sušené
  • 10 g Pomerančová kůra
  • 325 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 g Rozinky tmavé
  • 1.5 kávová lžička Droždí sušené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.5 dl Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 405 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 145 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 48.4 mg
  • Draslík 46 mg
  • Vláknina 4121.3 mg
  • Vitamín A 4121.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme vejce, máslo, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami, vše poprášíme droždím.

  • 2

    Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 3

    Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.

  • 4

    Pět minut před koncem cyklu "hnětení" k těstu přidáme brusinky a rozinky. Některé přístroje nás na to samy upozorní zvukovým signálem.

  • 5

    Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Vytvarujeme z něj kulatý bochník, dáme na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem.

  • 6

    Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a chléb v ní pečeme přibližně 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu a není cela propečený. Propečení kontrolujeme dřevěnou špejlí. Ještě teplý ho potřeme medem a necháme pomalu vychladnout.

Komentáře k receptu