Chléb z kvasu s bramborami a bylinkami
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 100 g Chlebový kvásek
 - 5 g Droždí
 - 400 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Petržel - nať
 - 0.5 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 1.25 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Cukr třtinový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 294 kcal
 - Sacharidy 62 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 178 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 392.6 mg
 - Vláknina 4884.7 mg
 - Vitamín A 4884.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře omyté brambory uvaříme v dostatečném množství vody, pak je oloupeme a prolisujeme, případně nastrouháme najemno.
 - 
                                2
Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme 2,5 dl vody a přidáme žitný kvas. Přisypeme mouku s kmínem, uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl a bylinky, do protilehlého rohu třtinový cukr.
 - 
                                3
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro bochník o váze 0,9 kg a světlou kůrku, stiskneme tlačítko Start.
 - 
                                4
Při zvukovém signálu pekárny pro přidání přísad do formy vložíme prolisované brambory.
 - 
                                5
Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme, přikryjeme utěrkou a necháme ho vychladnout