Jogurtový pšenično-žitný chléb z domácí pekárny

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 20 g Droždí
  • 300 g Mouka žitná celozrnná
  • 0.5 kávová lžička Med včelí
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 2.5 dl Voda pitná
  • 1 dl Jogurt bílý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 304 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 383 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 466.6 mg
  • Vláknina 30288.7 mg
  • Vitamín A 30288.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jogurt v míse rozšleháme s vodou.

  • 2

    Z domácí pekárny vyndáme pečící formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu s jogurtem, přisypeme oba druhy mouky smíchané s kmínem. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl.

  • 3

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku.

  • 4

    V průběhu cyklu míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

  • 5

    Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout.

  • 6

    Chléb krájíme až několik hodin po upečení.

Komentáře k receptu