Pšenično-žitný kvasový chléb z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Mouka žitná celozrnná
  • 400 g Mouka pšeničná hladká
  • 5 g Droždí sušené
  • 370 ml Voda pitná
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 318 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 199 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 208.1 mg
  • Vláknina 12593.3 mg
  • Vitamín A 12593.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu a nasadíme míchadla. Nalijeme 2,5 dl vlažné vody, přisypeme 150 g žitné celozrnné mouky a 1 lžíci sušeného žitného kvásku. Formu dáme zpět do pekárny, nastavíme a spustíme rychlý program. Po 15 minutách pekárnu vypneme a kvas v ní necháme 12 hodin zrát.

  • 2

    S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z pekárny vyjmeme pečicí formu s uzrýlým kvasem, přilijeme 1,2 dl vlažné vody, přisypeme pšeničnou mouku s kmínem a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.

  • 3

    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.

  • 4

    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Komentáře k receptu