Tmavý kvasový chléb z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Mouka žitná celozrnná
  • 400 g Mouka pšeničná
  • 5 g Droždí
  • 25 kávová lžička Sůl
  • 4 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Tymián sušený
  • 1 polévková lžíce Káva instantní
  • 1 polévková lžíce Melasa
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 317 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 3264 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 260.6 mg
  • Vláknina 12196.7 mg
  • Vitamín A 12196.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

  • 2

    S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba.

  • 3

    Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vlažné vody, ve které jsme rozmíchali instantní kávu, přidáme uzrálý kvas. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku, doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do protějšího melasu.

  • 4

    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 1,1 kg a světlou kůrku a pekárnu zapneme.

  • 5

    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je zcela chladný.

Komentáře k receptu