Chléb z žitné mouky s naklíčeným obilím z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 550 g Mouka žitná celozrnná
  • 2.5 g Droždí sušené
  • 150 g Pšeničné klíčky
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 4 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 400 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 204 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 78 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 938.8 mg
  • Vláknina 51157.2 mg
  • Vitamín A 51157.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

  • 2

    S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba.

  • 3

    Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 400 g žitné mouky s kmínem a kypřícím práškem. Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.

  • 4

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do formy v opačném pořadí.

  • 5

    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

  • 6

    V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta av případě potřeby přilijeme vodu.

  • 7

    Když pekárna zvukovým signálem upozorní na přidání přísad, přisypeme k těstu neklíčené obilí. Některé přístoje zvokové znamení nemají, v tom případě obilí přidáme 5 minut před ukončením cyklu hnětení - míchání.

  • 8

    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme utěrkou a necháme pomalu vychladnout.

Komentáře k receptu