Hovězí budějovický guláš

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 750 g Hovězí maso přední
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Rajčata
  • 2 ks Paprika zelená
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Kmín drcený
  • 1 špetka Paprika mletá sladká
  • 1 dl Hovězí vývar základní
  • 5 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 647 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 487 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 133.3 mg
  • Draslík 966.2 mg
  • Vláknina 4417.7 mg
  • Vitamín A 4417.7 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 39.6 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.

  • 2

    Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme cibuli. Pak do pánve nasypeme rozdrcený kmín, přidáme opepřené a osolené maso a za stálého míchání je prudce opečeme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, vydusíme ji, zaprášíme moukou, přisypeme mletou papriku, krátce osmahneme a přilijeme vývar. Pak ještě přidáme rajčatový protlak a majoránku, vše důkladně promícháme a necháme pod pokličkou dusit doměkka. Během dušení občas promícháme a podle potřeby přiléváme vývar.

  • 3

    V menší druhé pánvi osmahneme kostičky slaniny a na ní podusíme doměkka nakrájená rajčata a papriky. Zeleninovou směs přidáme k měkkému dušenému masu se šťávou a vše důkladně promícháme.

  • 4

    Guláš podáváme s vařenými bramborami nebo houskovými knedlíky.

Komentáře k receptu