Vepřové řízky zapékané s žampionovou rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Rýže loupaná
  • 50 g Šunka dušená
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 800 g Vepřová kýta
  • 1 ks Cibule
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 5 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1032 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 68 g
  • Sodík 189 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 195.3 mg
  • Draslík 925.5 mg
  • Vláknina 3539.8 mg
  • Vitamín A 3539.8 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.2 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 92.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žampiony opláchneme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. Polovinu nakrájíme na malé kousky, polovinu na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Maso rozkrájíme na plátky, které omyjeme a osušíme, naklepeme, opepříme, osolíme a lehce posypeme moukou.

  • 2

    Rýži uvaříme v dostatečném množství osolené vody. V malé pánvi rozehřejeme trochu másla, na něm podusíme jemně nakrájené žampiony doměkka a smícháme je s uvařenou rýží.

  • 3

    Ve velké pánvi rozehřejeme olej, na něm prudce osmahneme připravené řízky, pak zmírníme oheň a dopečeme je doměkka. Maso z pánve vyndáme a uschováme v teple. Z pánve slijeme olej, přidáme do ní část másla, zpěníme na něm nakrájenou cibuli, přidáme plátky žampionů a zalijeme smetanou. Vše promícháme a necháme dusit.

  • 4

    Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno rozprostřeme uvařenou rýži smíchanou se žampiony. Na ni rozložíme upečené řízky, na ně plátek šunky a dušené žampiony. Zalijeme smetanovou šťávou a zapečeme v troubě, předehřáté na 200°C.

Komentáře k receptu