Krabí salát se zázvorem, fenyklem a nakládaným citronem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Cukr krupice
  • 10 g Zázvor celý
  • 250 g Krabí maso mražené
  • 240 ml Olej olivový
  • 150 ml Voda pitná
  • 40 ml Ocet vinný
  • 75 ml Olej arašídový (podzemnicový)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.12 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.2 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.25 kávová lžička Ocet vinný
  • 0.25 kávová lžička Hořčice v prášku
  • 0.4 kávová lžička Sůl mořská
  • 0.25 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Jablka
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Fenykl sladký - hlíza
  • 2 ks Salát ledový
  • 0.5 ks Citronela
  • 4 polévková lžíce Pažitka
  • 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 928 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 83 g
  • Sodík 998 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 185.1 mg
  • Draslík 677.9 mg
  • Vláknina 14495.7 mg
  • Vitamín A 14495.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 74.8 mg
  • Vitamín E 3.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na kostičky pokrájíme oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nadrobno svazek pažitky, jednu chilli papričku a na tenké plátky jeden fenykl. Nastrouháme čerstvý oloupaný zázvor a kůru z jednoho citronu. Na kousky rozebereme mražené krabí maso.

  • 2

    V misce smícháme krabí maso s jablky, chilli papričkou a pažitkou, přidáme majonézu, citronovou kůru, podle chuti osolíme a dobře promícháme.

  • 3

    Očištěné malé ledové saláty (baby) rozdělíme na listy, pokapeme vinaigrettem a rozložíme po okrajích vychlazených talířů. Citronový konfit smícháme s fenyklovými plátky, osolíme, okořeníme pepřem, rozložíme na salát tak, aby uprostřed talířů zůstal volný prostor.

  • 4

    Na volný prostor upravíme krabí směs, posypeme koriandrovými lístky a servírujeme.

  • 6

    Klasická majonéza podle Ramsaye [47718]:

  • 7

    V misce ušleháme 2 velké žloutky z vajec od slepic z volného chovu spolu s bílým vinným octem, anglickou sušenou hořčicí a špetkou soli. Za stálého šlehání pak přiléváme olej a šleháme tak dlouho, až majonéza dosáhne správné hustoty.

  • 8

    Majonézu podle chuti dosolíme mořskou solí a okořeníme čerstvě mletým pepřem.

  • 9

    Hotovou majonézu uložíme do chladničky, kde vydrží 3 dny.

  • 11

    Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:

  • 12

    Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme.

  • 13

    Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnicím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.

  • 14

    Před použitím dobře protřepeme.

  • 16

    Citronový konfit podle Ramsaye [47936]:

  • 17

    Chemicky neošetřené, dobře omyté citrony nakrájíme na tenká kolečka, jadérka opatrně odstraníme a rozpůlíme stonek citronely.

  • 18

    V rendlíku zahřejeme vodu až k varu, přisypeme cukr a mícháme, až se cukr rozpustí. Přidáme citronelu, 2-3 minuty povaříme, pak přidáme kolečka citronu a při nízké teplotě vaříme 8-10 minut. Po odstavení necháme vychladnout a kolečka citronu i s nálevem uložíme v neprodyšně uzavíratelné sklenici do chladničky, kde vydrží až jeden měsíc.

Komentáře k receptu