Masové noky s krémovou omáčkou
Suroviny
- 20 g Strouhanka
 - 500 g Hovězí maso mleté
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Hovězí vývar základní
 - 1 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 416 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 876 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 228.2 mg
 - Draslík 675.8 mg
 - Vláknina 1142.8 mg
 - Vitamín A 1142.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.6 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, necháme ji krátce osmahnout v pánvi na 1 lžici rozehřátého másla.
 - 
                                2
V míse důkladně promícháme mleté maso, vejce, strouhanku a osmaženou cibuli. Směs dochutíme citronovu šťávou, pepřem a solí a vytvarujeme z ní malé noky.
 - 
                                3
V hrnci přivedeme do varu vývar a noky v něm 20 minut zvolna vaříme. V jiném hrnci rozehřejeme zbytek másla, osmažíme na něm mouku a postupně přiléváme vývar z hrnce s noky, až vznikne krémovitá omáčka, do které přimícháme smetanu a ještě ji 5 minut necháme vařit. Můžeme ji dochutit citronovu šťávou.
 - 
                                4
Uvařené masové noky vložíme do omáčky a necháme 10 minut uležet. Potom je servírujeme na talíře a horké s omáčkou podáváme.
 - 
                                5
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, posypané nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.