Meruňkový koláč s mandlemi a smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Mandle
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 125 g Smetana 16% (pochoutková)
  • 250 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 kg Meruňky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 583 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 80 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 107 mg
  • Draslík 397 mg
  • Vláknina 6836 mg
  • Vitamín A 6836 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.8 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pracovní plochu nasypeme mouku, poprášíme ji solí a uprostřed uděláme důlek. Do něj vlijeme 2 lžíce ledové vody a rozklepneme vajíčko. Na okraje mouky nakrájíme studené máslo, vše promícháme a vypracujeme hladké těsto.

  • 2

    Těsto rozválíme na tenký plát a nakrájíme na 4 čtverce, které dáme do zapékacích forem. Vytvarujeme alespoň 1 cm vysoký okraj, přikryjeme a necháme 30 minut v chladu uležet.

  • 3

    Mandle spaříme, oloupeme a umeleme, smícháme je v misce se smetanou, směs dochutíme citronovu šťávou a cukrem. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a odpeckujeme.

  • 4

    Do forem s těstem nalijeme rozprostřeme rovnoměrně smetanu s mandlemi a přidáme půlky meruněk.

  • 5

    Koláče pečeme 25 minut v troubě předehřáté na 160 stupňů Celsia.

Komentáře k receptu