Květákový krém se šafránem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 7 g Sůl
  • 4 g Pepř černý mletý
  • 40 g Petržel - nať
  • 2 g Šafrán
  • 500 ml Mléko plnotučné
  • 500 ml Vývar zeleninový
  • 1 ks Květák
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 298 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 1341 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 26.8 mg
  • Draslík 1017.9 mg
  • Vláknina 13659 mg
  • Vitamín A 13659 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 147 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 788.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce nalijeme vývar a mléko, osolíme, přidáme šafrán a přivedeme k varu. Zatím rozdělíme květák na nejmenší růžičky a vhodíme do vroucí vody. Ztlumíme a na mírném ohni povaříme 10 minut, až květák změkne, ale neztratí tvar. Děravou naběračkou vybereme asi třetinu květáku a odlijeme polovinu vývaru, zbytek rozmixujeme dohladka.

  • 2

    Na pánvi rozehřejeme máslo a opečeme odebrané růžičky květáku dozlatova. V hrnci prohřejeme květákové pyré, podle potřeby zředíme zbylým vývarem, osolíme, opepříme a vmícháme nasekanou petrželovou nať. Nakonec přidáme osmažené květáky a podáváme.

Komentáře k receptu