Marinované mořské plody

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 52 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Sépie
  • 200 g Chobotnice
  • 300 g Krevety tygří - loupané
  • 500 g Mušle Venušiny
  • 500 g Mušle slávky
  • 3 ks Citrony
  • 2 ks Citrony
  • 3.5 l Voda pitná
  • 1.5 dl Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Olej chilli
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 729 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 1703 mg
  • Bílkoviny 71 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 207.8 mg
  • Draslík 983 mg
  • Vláknina 11816 mg
  • Vitamín A 11816 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 113.4 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme nálev: 1,5 dl olivového a chilli oleje dobře promícháme s citrónovou šťávou.

  • 2

    Postupně očistíme a omyjeme mořské plody. Sépiím odřízneme hlavy, odstraníme vnitřnosti, oči a zobák, znovu je promyjeme pod tekoucí vodou, nakrájíme na kousky, necháme okapat.

  • 3

    Očištěným chobotničkám vytáhneme hlavy, pod očima je odřízneme a vyhodíme, odstraníme vnitřnosti, chapadla odřežeme a odložíme. Z tělíček vyjmeme průhlednou kost. Těla a chapadla znovu promyjeme, necháme okapat, pokrájíme na kousky. Z krevet odstraníme střívka, ocásky necháme vcelku, omyjeme, necháme v sítu okapat.

  • 4

    Venušiny mušle a slávky důkladně kartáčkem očistíme, promyjeme pod tekoucí vodou, pootevřené a poškozené vyhodíme. Když jsou mušle otevřené, poklepeme na ně. Pokud se nezavřou, vyhodíme je. V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody, nad páru umístíme sítko se slávkami a mušlemi. V páře vaříme přibližně 2 minuty, než se otevřou. Maso vyloupneme, odložíme do mísy. Vodu dolijeme (2 - 3 litry), když dojde k varu, vložíme sépie, vaříme pomalu 15 - 20 minut. Potom přidáme chobotničky s krevetami, vaříme je 2 minuty. Nakonec vše vyjmeme a v sítu necháme okapat.

  • 5

    Takto připravené mořské plody vložíme do větší sklenice, posypeme mořskou solí, promícháme, zalijeme připraveným nálevem a necháme v chladu marinovat 15 - 24 hodin.

  • 6

    Před podáváním mořské plody ozdobíme plátky citrónů a lístky omyté petrželky kudrnky.

Komentáře k receptu