Smažené mušle s vinnou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 50 g Mrkev kořen
  • 100 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 40 g Krevety tygří - loupané
  • 8 g Sůl
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 1 g Tymián sušený
  • 30 g Celer řapíkatý
  • 60 g Šalotka
  • 80 g Mušle slávky
  • 50 g Bešamel
  • 20 g Protlak rajčatový
  • 100 ml Olej olivový
  • 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 200 ml Víno bílé
  • 100 ml Víno šumivé (sekt)
  • 100 ml Vývar rybí
  • 20 ml Martell cognac
  • 10 ml Brandy Armagnac
  • 400 ml Smetana na vaření
  • 8 ks Mušle svatojakubské
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 736 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 76 g
  • Sodík 1249 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 66.4 mg
  • Draslík 465.5 mg
  • Vláknina 4102.5 mg
  • Vitamín A 4102.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 314.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, řapíkatý celer a cibuli nakrájíme nadrobno. Krevety rozlámeme, vložíme do poloviny množství rozpáleného olivového oleje a usmažíme dočervena. Přisypeme mrkev, cibuli, řapíkatý celer, ochutíme tymiánem a smažíme dožluta. Polijeme koňakem, zapálíme a necháme dohořet. Podlijeme vínem a vaříme, až zbyde jen polovina objemu. Osolíme, opepříme, přimícháme smetanu s rajčatovým protlakem a znovu vyvaříme na polovinu. Vše rozmixujeme a přecedíme přes sítko. Vedle v pánvi rozpálíme zbytek olivového oleje, přiložíme mušle, polijeme hořícím armaňakem, osolíme, opepříme a jakmile mušle dohoří, vyjmeme je.

  • 2

    Do pánve na olej nasypeme nadrobno nakrájenou šalotku a necháme zzlátnout, přidáme maso ze slávek, podlijeme šumivým vínem, přilijeme omáčku z raků, vývar a povaříme, až se omáčka vyvaří na polovinu objemu. Přilijeme tučnější smetanu, bešamel, promícháme a povaříme, až bude omáčka krémová.

  • 3

    Smažené mušle upravíme na talíře, přelijeme vinnou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme v troubě.

Komentáře k receptu