Dezert Panna cotta s kompotovaným chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Chřest bílý
  • 130 g Cukr krupice
  • 150 g Cukr krupice
  • 400 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.25 ks Pomeranče
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 3 plátek Želatina
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 612 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 110 mg
  • Draslík 99.9 mg
  • Vláknina 2175 mg
  • Vitamín A 2175 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do studené vody namočíme želatinu. Do menšího hrnku vlijeme smetanu a zahřejeme ji na 100 °C. Odstavíme z ohně. Do smetany přisypeme cukr a polovinu vnitřku vanilkového lusku, kterou ve smetaně dobře rozmícháme. Vanilka zvýrazní výslednou chuť. Necháme zchladnout na 80 °C a pak přidáme do smetany namočenou želatinu. Rozmícháme dohladka, přecedíme a vlijeme do formiček. Vložíme do chladničky, kde necháme asi 4 hodiny vychladit.

  • 2

    Bílý chřest rozkrájíme na kousky dlouhé asi 1,5 centimetru, hlavičky můžeme ponechat o něco delší. V pánvi rozpustíme cukr a přisypeme k němu zbylou polovinu semínek z vanilkového lusku. Dále přidáme ještě 2 plátky pomerančové kůry, ovšem seříznuté bez bílé dužiny. Vložíme do pánve ještě pokrájený chřest a zalijeme 4 lžícemi vody. Ponecháme na mírném ohni, dokud chřest nezměkne a cukr nevytvoří sirup.

  • 3

    Z formiček vyklepneme panna cottu, dáme ji na talíř a přelijeme kompotovaným chřestem.

Komentáře k receptu