Rajčatový salát s lilkovým kaviárem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 5 ml Olej olivový
  • 10 ml Ocet vinný
  • 60 ml Olej olivový
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.05 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Lilek
  • 1 ks Rozmarýn čerstvý
  • 4 ks Šalotka
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 kg Rajčata
  • 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Roketa
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 337 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 348 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1376.6 mg
  • Vláknina 12183.6 mg
  • Vitamín A 12183.6 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 48.7 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lilkový kaviár: Velký lilek překrojíme po délce na dvě poloviny, do dužiny uděláme zářezy a na plátky nakrájíme oloupaný stroužek česneku. Česnekovými plátky poklademe půlky lilku, pokapeme je olivovým olejem, osolíme a na jednu půlku položíme snítku čerstvého rozmarýnu. Půlky lilku spolu přiklopíme, pevně zabalíme do alobalu a dáme péci do trouby předehřáté na 220°C. Při této teplotě lilek pečeme 45 minut, pak teplotu snížíme na 110°C a dopékáme ještě 25 minut. Po vyjmutí z trouby lilek rozbalíme, odstraníme rozmarýnovou snítku a do mísy vyškrabeme dužinu s česnekem. Směs pak umícháme na kaši, kterou dáme vařit do hrnce. Vaříme, až se tekutina odpaří a kaše zhoustne. Odstavíme, podle chuti osolíme a opepříme a hotový kaviár necháme vychladnout.

  • 2

    Směs červených a žlutých dobře vyzrálých rajčat pokrájíme na kostky, přendáme do mísy, kde je osolíme, okořeníme pepřem a přelijeme zálivkou vinaigrette základní. Dobře promícháme a necháme alespoň 5 minut proležet.

  • 3

    Potom si natrháme koriandrové a roketové lístky a na kolečka nakrájíme malé šalotky. Lilkový kaviár rozdělíme na středy talířů a na jejich okraje rozložíme rajčatový salát.

  • 4

    Servírujeme posypané koriandrovými listy, kolečky šalotky a roketou.

  • 6

    Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye:

  • 7

    Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixerem rozmixujeme.

  • 8

    Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.

  • 9

    Před použitím dobře protřepeme.

Komentáře k receptu