Francouzská cibulačka podle Ramsaye

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Cibule
  • 75 g Máslo čerstvé
  • 150 g Sýr Gruyére
  • 4 krajíc Bageta
  • 1.5 ks Cibule
  • 1.5 ks Mrkev kořen
  • 1.5 ks Pórek
  • 2 ks Bobkový list
  • 1.5 ks Bobkový list
  • 3 ks Celer řapíkatý
  • 1.5 ks Tymián čerstvý
  • 1.5 ks Kuřecí skelety
  • 4.5 stroužek Česnek
  • 2.25 l Voda pitná
  • 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Ocet Sherry
  • 3 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2885 kcal
  • Sacharidy 524 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 209 mg
  • Bílkoviny 91 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 63.8 mg
  • Draslík 666.2 mg
  • Vláknina 60220.6 mg
  • Vitamín A 60220.6 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 58.6 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dáme ohřát hnědý kuřecí vývar.

  • 2

    Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a bobkové listy a za občasného míchání cibuli opečeme dozlatova. Dáváme pozor, aby se nepřipálila, musí pouze zkaramelizovat. Když je hotová, pokapeme ji octem a zamícháme, aby se ze stěn hrnce uvolnila přichycená vrstva. Posypeme moukou a několik minut zahříváme. Zalijeme horkým vývarem, přivedeme k varu, plamen stáhneme a vaříme asi 30 minut.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 240°C. Polévku rozdělíme do zapékacích misek, navrch každé misky položíme plátek bagety a zasypeme sýrem gruyère.

  • 4

    Misky s polévkou dáme na plech, vložíme do horké trouby a zapečeme. Polévka začne probublávat bagetou, ta do sebe vstřebá tekutinu a vytvoří na povrchu příjemnou křupavou vrstvu. Sýr se roztaví a získá zlatohnědou barvu.

  • 5

    Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:

  • 6

    Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.

  • 7

    Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.

  • 8

    Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.

  • 9

    Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.

Komentáře k receptu