Gazpacho s opečenými červenými paprikami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 ml Rajčatová šťáva
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.25 kávová lžička Tabasco
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 ks Bazalka
  • 4 ks Šalotka
  • 3 ks Paprika červená
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 7 ks Rajčata soudková
  • 1 stroužek Česnek
  • 0.27 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 397 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 600 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 27.5 mg
  • Draslík 2993.9 mg
  • Vláknina 21798 mg
  • Vitamín A 21798 mg
  • Vitamín B6 2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 258.1 mg
  • Vitamín E 10.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Červené papriky nakrájíme na čtvrtky, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky.Oloupané šalotky a česnek nasekáme na jemno, dobře vyzrálá soudková rajčata nakrájíme na kostky.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm šalotky, česnek, tymián a bobkový list. Česnek a šalotky by měly změknout, nesmí však změnit barvu. Přidáme proužky paprik a bazalku, prudce opékáme 5 minut, dokud papriky nezměknou. Stáhneme oheň a směs zahříváme za občasného zamíchání ještě 10-15 minut. Tím se zvýrazní chuť paprik. Odstavíme z ohně, přidáme rajčata, rajčatovou šťávu, sůl a pepř. Necháme odležet, nejlépe přes noc.

  • 3

    Vyjmeme tymián, bazalku a bobkový list a polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu, tabasco a rajčatový protlak a znovu krátce mixujeme.

  • 4

    Polévku propasírujeme sítem a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ji vychladíme.

Komentáře k receptu