Sýry

Publikováno: 23.03.2016
Nejčastější a nejjednodušší tepelnou úpravou sýra je smažení v tzv. trojobalu. Sýry je ale možné i grilovat a také připravovat jako raclette nebo fondue. Chutné jsou i sýrové omáčky.

Pro tepelné úpravy je nutné používat opravdu kvalitní sýry a samozřejmě dodržovat i vyzkoušené kuchařské postupy.

Smažený sýr je oblíbené české a slovenské jídlo, které se připravuje smažením obaleného sýru typu eidam nebo ementál. Jer typickým jídlem v mnoha českých hostincích a rychlých občerstveních. V oblibě ho mají i cizinci a tak smažený sýr nabízí i lepší restaurace především v pohraničí a dokonce i v Praze.  Je snadný a rychlý na přípravu, podávaný s přílohou dobře zasytí.

Grilované sýry dodají jídlům zvláštní chutě i specifické aroma, vegetariáni pak mají v sýrech další chuťovou alternativu. Grilované sýry se ale samozřejmě připravují i jako samostatný chod, využívají se jako chutná příloha a to nejen ke grilovaným, ale i jinak upraveným masům.

Raclette nebo fondue  patří k dalším oblíbeným způsobům tepelných úprav sýrů. V těchto případech je ale skutečně bezpodmínečně nutné používat kvalitní sýry a také potřebné vybavení. Sýrové fondue se připravovalo se dřív, než fondue masové nebo čokoládové.

Sýrové omáčky, do kterých se přidávají další ingredience, se připravují méně často.  


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty