Čokoládové bábovičky s tofé fondánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 220 g Máslo čerstvé
  • 140 g Mouka pšeničná hrubá
  • 500 g Cukr krupice
  • 200 g Čokoláda hořká
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1069 kcal
  • Sacharidy 120 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 65 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 84 g
  • Cholesterol 491 mg
  • Draslík 75.3 mg
  • Vláknina 1120 mg
  • Vitamín A 1120 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve si připravíme tofé fondán. V malém rendlíku smícháme 30 g krupicového cukru s dvěma lžícemi vody a pomalu zahříváme. Když se cukr rozpustí, zvýšíme oheň, sirup povaříme asi 5 minut, odstavíme, cukrový sirup přelijeme do většího rendlíku a dáme na oheň. Potom přisypeme 220 g krupicového cukru, zahřejeme na 120 °C, pomalu vmícháme polovinu šlehačky a vaříme, až směs získá zlatohnědou barvu. Odstavíme z ohně, všleháme zbytek šlehačky, fondán necháme vychladnout a studený ho uložíme asi na hodinu do chladničky.

  • 2

    Na bábovičky si rozklepneme vejce a ve vodní lázni rozehřejeme nastrouhanou hořkou čokoládu s 200 g másla. Vejce spolu se žloutky a s 250 g cukru v míse šleháme, až je směs nadýchaná a světlá. Do této směsi pak opatrně vmícháme 100 g mouky a potom rozpuštěnou čokoládu s máslem. Formičky na bábovky vytřeme 20 g změklého másla, vysypeme zbylou moukou a dáme vychladit na 10 minut do chladničky. Formy potom do dvou třetin naplníme vaječnou čokoládovou směsí, doprostřed dáme půl lžíce fondánu a navrch opět směs. Vložíme je do trouby předehřáté na 180 °C, při této teplotě pečeme 10-15 minut, až bábovičky ztuhnou, a poté je necháme 3-4 minuty chladnout.

  • 3

    Ještě teplé dezerty vyklopíme na talířky a servírujeme.

Komentáře k receptu