Telecí kýta plněná brzlíkem a játry

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Chřest sterilovaný
  • 800 g Telecí kýta
  • 120 g Telecí brzlík
  • 20 g Sůl
  • 120 g Játra husí
  • 180 g Máslo čerstvé
  • 50 g Petržel - nať
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 30 ml Olej olivový
  • 30 ml Citronová šťáva
  • 5 dl Holandská omáčka
  • 1 dl Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 848 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 73 g
  • Sodík 1795 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 667.9 mg
  • Draslík 804.9 mg
  • Vláknina 1883.3 mg
  • Vitamín A 1883.3 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brzlík očistíme a vložíme do studené, osolené vody, povaříme 10 minut, scedíme a necháme okapat. Husí játra nakrájíme na nudličky a opečeme na 40g rozpáleného másla ze všech stran dozlatova, hotová osolíme. Okapaný brzlík nakrájíme na menší plátky, pokapeme citronovou šťávou a také opečeme na rozpáleném másle (40g) ze všech stran, osolíme.

  • 2

    Telecí kýtu rozkrojíme na dvě poloviny a každou polovinu podélně nakrojíme tak, aby se dala rozevřít. Opatrně naklepeme, nasolíme, opepříme, jednu polovinu naplníme opečenými játry, druhou brzlíkem a obě náplně posypeme nasekanou petrželkou. Nakrojené kýty zavřeme a sepneme párátky nebo jehlami. Osolíme, opepříme, na velké pánvi rozpálíme olej a naplněné kýty opečeme z obou stran, při otáčení vložíme na pánev 100g másla. Opečené kýty podlijeme vínem a necháme dusit.

  • 3

    Podáváme přelité holandskou omáčkou a ozdobené špičkami chřestu.

Komentáře k receptu