Bublíkova vylepšená zelňačka
Suroviny
- 800 g Vepřové koleno uzené
 - 500 g Zelí kysané
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2.2 l Voda pitná
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 855 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 69 g
 - Sodík 845 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 171 mg
 - Draslík 289 mg
 - Vláknina 5919.1 mg
 - Vitamín A 5919.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 49 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté uzené koleno dáme do vody (1.4l) s očištěnou celou cibulí, bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a solí (2 lžičky). Vaříme doměkka minimálně 90 minut. Uvařené koleno pokrájíme na menší kusy.
 - 
                                2
Kysané zelí, pokud je velmi kyselé, trochu promyjeme pod tekoucí vodou a dáme do hrnce. Přilijeme vodu (0.8 l) a pod pokličkou vaříme 15 minut.
 - 
                                3
V pánvičce rozpustíme máslo, na které dáme lžičku sladké papriky. Mícháme ji jen chvilku, než se rozpustí, potom pánev odstavíme z plotny.
 - 
                                4
Do polévky přidáme pokrájené maso, společně se zelím vaříme 5 minut a přimícháme rozpuštěnou papriku.
 - 
                                5
V sladké smetaně rozmícháme dohladka hladkou mouku, zamícháme ji do polévky, dochutíme solí, případně i cukrem a podáváme.