Knedlíčky plněné mákem s vanilkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 10 g Máslo čerstvé
  • 35 g Cukr krupice
  • 40 g Cukr krupice
  • 150 g Strouhanka
  • 50 g Mouka polohrubá
  • 100 g Mák mletý
  • 50 g Cukr moučkový
  • 60 g Sušenky BeBe světlé jemné
  • 300 g Tvaroh měkký
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 75 ml Mléko plnotučné
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 3 polévková lžíce Mák mletý
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Čokoláda na vaření
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1108 kcal
  • Sacharidy 113 g
  • Tuky 58 g
  • Sodík 387 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 107 g
  • Cholesterol 780.9 mg
  • Draslík 370.8 mg
  • Vláknina 17734.5 mg
  • Vitamín A 17734.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem si začneme připravovat vanilkovou omáčku - do šlehačky vmícháme vanilkový a moučkový cukr, v rendlíku povaříme a přes noc necháme vychladit. Druhý den ve vodní lázni ušleháme do pěny žloutky, vmícháme mírně ušlehanou vychlazenou smetanu a umícháme středně hustou omáčku.

  • 2

    Nejprve si připravíme makovou náplň. Mletý mák s cukrem a medem zahřejeme v rendlíku, přidáme drcené sušenky, vmícháme mléko, rum a na mírném plameni vymícháme kompaktní hmotu. Směs necháme odstát, poté přimícháme strouhanou čokoládu, vanilkový cukr a necháme vychladnout. Z chladné hmoty vyvalujeme malé kuličky a dáme je zmrazit.

  • 3

    Těsto na knedlíčky připravíme ušleháním vejce, žloutku, cukru krupice a vanilkového cukru ve vodní lázni. Do ušlehané pěny vmícháme citronovou šťávu, tvaroh, bílou strouhanku, vanilkový cukr a mouku. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pod fólií v chladničce zatuhnout.

  • 4

    Zmrazené makové kuličky balíme do připraveného těsta a vkládáme do vroucí vody. Vaříme zhruba 10 minut.

  • 5

    Před podáváním makové knedlíčky obalíme v umletém máku smíchaném s cukrem. Podáváme přelité vanilkovou omáčkou.

Komentáře k receptu