Šumavské teplé jitrničky s žemlí
Suroviny
- 400 g Játra vepřová
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Nové koření mleté
 - 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 2 kávová lžička Kmín drcený
 - 3 ks Cibule
 - 4 ks Žemle tuková
 - 5 stroužek Česnek
 - 4.3 l Masový vývar
 - 3.5 kg Vepřová plec
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 - 1.5 polévková lžíce Majoránka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1127 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 82 g
 - Sodík 1970 mg
 - Bílkoviny 74 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 380.9 mg
 - Draslík 1449.7 mg
 - Vláknina 1832 mg
 - Vitamín A 1832 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.9 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibule oloupeme, drobně pokrájíme a na rozpáleném másle je usmažíme dozlatova. Žemle pokrájíme na kostičky, dáme je do mísy, přelijeme masovým vývarem (3 dl) a necháme rozmočit. Uvařené vepřové libové i tučné maso drobně pokrájíme a přidáme do mísy k žemlím.
 - 
                                2
Omytá syrová vepřová játra nožem naškrábeme, všechny šlachy a žilky odstraníme a játra též přidáme k masu. Směs ochutíme mletým pepřem, majoránkou, utřeným česnekem, mletým zázvorem, drceným kmínem a mletým novým kořením. Promícháme, přidáme cibuli, znovu promícháme a podle chuti osolíme. Jitrnicovou směs dobře promícháme (nejlépe rukou). Pomocí strojku naplníme prasečí střívka, konce dobře uzavřeme špejlí.
 - 
                                3
Jitrnice dáme do vroucího masového vývaru (4 l), pomalu, při mírné teplotě je vaříme přibližně 15 minut. Jakmile uvařené jitrnice vyplavou na povrch, opatrně je vyjmeme, necháme okapat a můžeme podávat.