Krémová polévka rajčatová s parmezánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Tymián čerstvý
  • 20 g Rozmarýn čerstvý
  • 20 g Bazalka
  • 50 g Sýr Parmezán
  • 500 ml Hovězí vývar základní
  • 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 kg Rajčata
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 249 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 605 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 24.1 mg
  • Draslík 847.3 mg
  • Vláknina 10880.5 mg
  • Vitamín A 10880.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.8 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme si cibuli a česnek a obojí nasekáme nadrobno. Rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny.

  • 2

    Do kastrolu vlijeme olivový olej a rozpálíme ho. Vhodíme na něj nasekanou cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Do kastrolu potom vložíme čtvrtky rajčat a přidáme k nim tymián, rozmarýn a bobkový list. Promícháme a zalijeme masovým hovězím vývarem. Vaříme na mírném plameni 25 minut.

  • 3

    Hotovou uvařenou polévku scedíme přes sítko a vlijeme zpátky do hrnce. Osolíme, opepříme a osladíme, promícháme a znovu přihřejeme.

  • 4

    Ušleháme smetanu. Podáváme polévku na hlubokých talířích a každou porci ještě ozdobíme kopečkem ušlehané smetany, kterou takto rozdělíme na čtvrtiny. Posypeme porce bazalkovými lístky. Do polévky si smetanu vmíchá každý sám. Parmezán si přidá každý podle vlastní chuti.

Komentáře k receptu