Zdíkovský vánoční pajšl
Suroviny
- 300 g Játra vepřová
 - 150 g Švestky sušené
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Nové koření celé
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Vepřové plíce
 - 3 ks Česnek
 - 2 ks Bobkový list
 - 6 ks Jalovec
 - 0.25 ks Telecí plíce
 - 1 ks Vepřové srdce
 - 1 ks Vepřová slezina
 - 3 l Voda pitná
 - 5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 4 dl Hovězí vývar základní
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Hrozinky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 855 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 82 g
 - Sodík 1200 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 834.9 mg
 - Draslík 1237.5 mg
 - Vláknina 7184.3 mg
 - Vitamín A 7184.3 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 57.2 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 44.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře omyjeme vepřové i telecí plíce, vepřové srdce, slezinu, játra a vnitřnosti dáme do velkého hrnce, přilijeme studenou vodu, vložíme oloupanou celou cibuli, česnek, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme maso pod poklicí jen mírně probublávat přibližně 90 minut. Uvařené maso vyjmeme a necháme vychladnout. Mezitím si omyjeme v sítu pod tekoucí vodou hrozinky a sušené švestky (bez pecek). Okapané švestky pokrájíme na menší kousky. Vlašské ořechy pokrájíme na poloviny.
 - 
                                2
Z vychladlého masa odstraníme všechny chrupavky, šlachy, žilky a ostatní nejedlé části. Čisté maso pokrájíme na tenké proužky, které dáme do hrnce, přimícháme k němu 4 dl vývaru s 0,5 lžíce octa, promícháme s pepřem, solí a necháme za stálého míchání přejít varem. Přidáme švestky, ořechy, hrozinky a pod poklicí dusíme 10-15 minut. Ve smetaně si rozkvedláme dohladka mouku a přimícháme ji k masu. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Pajšl se smetanovou omáčkou podle chuti můžeme i přisladit. Omáčka by měla mít mírně sladkokyselou chuť.