Plzeňský hovězí guláš

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Slanina vepřová
  • 600 g Hovězí maso přední
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 1 ks Celer bulvový
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 dl Voda pitná
  • 5 dl Hovězí vývar základní
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 485 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 878 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 232.9 mg
  • Draslík 1076.2 mg
  • Vláknina 7003.8 mg
  • Vitamín A 7003.8 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.8 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky.

  • 2

    Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Papriku podélně rozřízneme, odstraníme jádřinec, omyjeme ji srudenou vodou a nakrájíme na proužky. Celer oškrábeme, omyjeme a nakrájíme také na plátky. Slaninu nakrájíme na kousky.

  • 3

    Vejce uvaříme natvrdo, ochladíme a nakrájíme na čtvrtiny.

  • 4

    V hrnci rozehřejeme dvě lžíce sádla, zpěníme na něm nakrájenou cibuli, poprášíme mletou paprikou, přidáme kousky masa a za stálého míchání prudce opečeme ze všech stran. Pak do hrnce přimícháme prolisovaný česnek, přilijeme vývar, guláš dochutíme pepřem a solí a dusíme pod pokličkou, až je maso zcela měkké. Guláš nakonec zahustíme zamícháním chlebové střídky a duchutíme paprikou, pepřem a solí.

  • 5

    V pánvi rozehřejeme zbylé sádlo, osmažíme na něm slaninu, přisypeme nakrájenou papriku a celer, přilijeme trochu vývaru z hrnce a dusíme, až zelenina změkne.

  • 6

    Guláš rozdělíme na servírovací talíře, na každou porci dáme část směsi z pánve, nakrájená vejce a podáváme.

Komentáře k receptu