Bramborová kaše se sušenými hříbky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 60 g Houby sušené
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 2 ks Cibule
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 5 dl Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • 0.09 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 348 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 431 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 24.3 mg
  • Draslík 1400 mg
  • Vláknina 14944.2 mg
  • Vitamín A 14944.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 346.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené hříbky namočíme 30 minut před vařením do studené vody (2 dl). V rendlíku ve 3 dl vody houby vaříme doměkka přibližně 25 minut. Poté je scedíme a necháme okapat. Očistíme a drobně pokrájíme cibule. V pánvi si rozpálíme sádlo s máslem, na něm zpěníme cibuli, přidáme houby a smažíme za stálého míchání dozlatova (asi 5-7 minut).

  • 2

    Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 1 litrem vody, solí a kmínem. Vaříme je 20 minut doměkka, pak je scedíme, rozmačkáme, přidáme máslo, teplé mléko a z brambor vyšleháme hustou kaši. Podle chuti ji přisolíme a opepříme. Přidáme do ní hříbky s cibulkou, rozetřený česnek, majoránku, dobře vše promícháme a dáme do sádlem vymazané zapékací mísy. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 15-20 minut. Kaši s hříbky podáváme horkou.

Komentáře k receptu