Špagety zapečené s mletým masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 80 g Cibule
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 150 g Sýr Parmezán
  • 250 g Passata (drcená rajčata)
  • 850 g Hovězí maso mleté
  • 500 g Špagety
  • 50 g Mouka pšeničná hladká
  • 400 ml Mléko plnotučné
  • 70 ml Olej olivový
  • 130 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 2 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1283 kcal
  • Sacharidy 92 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 927 mg
  • Bílkoviny 66 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 325.1 mg
  • Draslík 676.4 mg
  • Vláknina 2203.7 mg
  • Vitamín A 2203.7 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.7 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 540.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme.

  • 2

    Do vroucí osolené vody vložíme špagety a uvaříme je na skus. Poté je scedíme a necháme okapat.

  • 3

    Na olivovém oleji osmažíme cibuli s mletým masem dozlatova. K masu přilijeme víno, přidáme drcená rajčata, koření a sůl. Dobře promícháme a zhruba čtvrt hodiny dusíme za občasného míchání.

  • 4

    Polovinu špaget narovnáme do máslem vymazaného pekáče, zasypeme dušenou masovou směsí, posypeme polovinou parmezánu a překryjeme druhou polovinou špaget. Nakonec přelijeme špagety bešamelem, posypeme parmezánem a zakapeme zbylým rozpuštěným máslem. Směs pečeme zhruba 40 minut v troubě předehřáté na 180°C.

  • 5

    Bešamel připravíme usmažením máslové jíšky, zašleháme do ní mléko a zhruba 20 minut na mírném plameni za stálého míchání vaříme. Poté odstavíme, ochutíme muškátovým oříškem a postupně zašleháme žloutky.

Komentáře k receptu