Rizoto s artyčoky
Suroviny
- 120 g Artyčoky
 - 80 g Cibule
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 120 g Sýr Parmezán
 - 8 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 30 g Citronová kůra
 - 80 g Celer řapíkatý
 - 400 g Rýže Arborio
 - 5 g Máta
 - 25 g Olej olivový extra panenský
 - 1000 ml Vývar slepičí
 - 30 ml Citronová šťáva
 - 200 ml Martini bianco
 - 2 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 509 kcal
 - Sacharidy 60 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 1418 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 27.6 mg
 - Draslík 176.5 mg
 - Vláknina 5720.1 mg
 - Vitamín A 5720.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.3 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Artyčoky očistíme a odstraníme z nich vlákna. Polovinu artyčoků rozpůlíme, polovinu nakrájíme na tenké plátky, zakapeme citronovou šťávou, aby netmavly. Citronovou kůru nastrouháme, mátu posekáme najemno.
 - 
                                2
Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Přidáme artyčoky nakrájené na plátky a přilijeme naběračku vývar. Vždy, když se naběračka vývaru vsákne, přilijeme další naběračku - tak pokračujeme, dokud máme vývar. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
 - 
                                3
Rizoto upravíme na talíře, posypeme mátou, citronovou kůrou a navrch položíme půlky artyčoků.