Rizoto s pečenými houbami
Suroviny
- 80 g Cibule
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 25 g Máslo čerstvé
 - 120 g Sýr Parmezán
 - 8 g Sůl
 - 4 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 40 g Petržel - nať
 - 30 g Česnek
 - 200 g Houby čerstvé
 - 80 g Celer řapíkatý
 - 5 g Tymián čerstvý
 - 400 g Rýže Arborio
 - 25 g Olej olivový extra panenský
 - 1000 ml Vývar slepičí
 - 200 ml Martini bianco
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 552 kcal
 - Sacharidy 61 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 1666 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 32.6 mg
 - Draslík 319.7 mg
 - Vláknina 5489.8 mg
 - Vitamín A 5489.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.2 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Houby nakrájíme na silnější plátky, česnek na tenké plátečky, lístky tymiánu otrháme. V pekáčku rozehřejeme máslo, přisypeme houby, osmahneme, přidáme česnek, tymián, osolíme, opepříme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 7 minut, až začnou houby vonět. Polovinu pečených hub nasekáme na drobné kousky.
 - 
                                2
Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme vývar, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, posekané houby, nasekanou petrželovou nať, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
 - 
                                3
Rizoto upravíme na talíře, obložíme plátky pečených hub a podáváme.