Bažantí polévka s noky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 245 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 260 g Mouka pšeničná hrubá
  • 50 g Mrkev kořen
  • 150 g Žampiony čerstvé
  • 100 g Sádlo škvařené
  • 50 g Petržel kořen
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Bažant obecný
  • 2 ks Cibule
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 0.5 l Mléko polotučné
  • 3.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1165 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 81 g
  • Sodík 651 mg
  • Bílkoviny 102 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 505.1 mg
  • Draslík 1217.9 mg
  • Vláknina 6003.3 mg
  • Vitamín A 6003.3 mg
  • Vitamín B6 2.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bažanta dobře očistíme, omyjeme, rozčtvrtíme. Čtvrtky osolíme, vložíme na pekáč, zalijeme rozpuštěným sádlem, přidáme na větší kusy nakrájenou oloupanou kořenovou zeleninu a překrojenou neloupanou cibuli, přidáme celý pepř a vše necháme v troubě přibližně hodinu a půl opékat dozlatova. Pak přelijeme 1,5 litru studené vody, necháme krátce povařit, přendáme do hrnce a vše na mírném ohni vaříme ještě 2 hodiny. Ke konci vaření dáme do polévky uvařit umyté žampiony, které po 10 minutách vyjmeme a použijeme při přípravě noků.

  • 2

    Mléko s jednou lžičkou soli přivedeme do varu, postupně přisypáváme mouku, kterou vmícháme vařečkou. Ještě dvě minuty na plotně vypracováváme v hladké těsto. Pak jedno po druhém vmícháváme vejce. Uvařené žampiony, které jsme vyjmuli z polévky, nakrájíme nadrobno a zamícháme do těsta.

  • 3

    Ve větším kastrolu přivedeme k varu 2 l vody se lžičkou soli, lžící rychle zaváříme noky, vodu znova přivedeme k varu, Přiklopíme a stáhneme plamen na minimum. Noky necháme ve vodě 6 minut „táhnout“, pak je scedíme, omastíme máslem a uchováme v teple.

  • 4

    Hotovou polévku přecedíme, z masa vybereme kůži a kosti, čisté maso a kořenovou zeleninu nakrájíme a vrátíme do vývaru. Polévku, je-li třeba, ještě krátce zahřejeme, vložíme noky a podáváme.

Komentáře k receptu