Shaffhausenský koláč
Suroviny
- 750 g Jablka
- 100 g Mandle
- 160 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Cukr krupice
- 250 g Mouka polohrubá
- 20 g Cukr vanilka
- 50 g Cukr skořicový
- 10 g Maizena - kukuřičný škrob
- 40 ml Voda pitná
- 30 ml Citronová šťáva
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 dl Smetana 12% (konzumní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 382 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 24 g
- Sodík 23 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 123.2 mg
- Draslík 174.4 mg
- Vláknina 6261.7 mg
- Vitamín A 6261.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vále smícháme mouku s máslem a vypracujeme drobenku. Postupně přiléváme vodu a hněteme těsto do hladka. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici 1 hodinu odpočinout.
-
2
Z odpočinutého těsta vyválíme plát, který rozložíme do dortové formy, posypeme nasekanými mandlemi a kostičkami z oloupaných, nakrájených jablek pokapaných citronovou šťávou. Nakonec vše zalijeme 30 g rozpuštěného másla a pečeme 15 minut ve středně vyhřáté troubě. Bohatě posypeme skořicovým cukrem a pečeme dalších 10 minut. Zatím v rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme do něj maizenu a krátce povaříme, už odstavené zalijeme smetanou a důkladně rozmícháme. Zvlášť utřeme do pěny vejce a žloutek s cukrem a vanilkovým cukrem a postupně všleháme máslovou směs. Krém nalijeme na upečený koláč a rozetřeme. Podáváme vychlazené.