Shaffhausenský koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 750 g Jablka
  • 100 g Mandle
  • 160 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 40 g Cukr krupice
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 20 g Cukr vanilka
  • 50 g Cukr skořicový
  • 10 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 40 ml Voda pitná
  • 30 ml Citronová šťáva
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 dl Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 382 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 23 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 123.2 mg
  • Draslík 174.4 mg
  • Vláknina 6261.7 mg
  • Vitamín A 6261.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na vále smícháme mouku s máslem a vypracujeme drobenku. Postupně přiléváme vodu a hněteme těsto do hladka. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici 1 hodinu odpočinout.

  • 2

    Z odpočinutého těsta vyválíme plát, který rozložíme do dortové formy, posypeme nasekanými mandlemi a kostičkami z oloupaných, nakrájených jablek pokapaných citronovou šťávou. Nakonec vše zalijeme 30 g rozpuštěného másla a pečeme 15 minut ve středně vyhřáté troubě. Bohatě posypeme skořicovým cukrem a pečeme dalších 10 minut. Zatím v rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme do něj maizenu a krátce povaříme, už odstavené zalijeme smetanou a důkladně rozmícháme. Zvlášť utřeme do pěny vejce a žloutek s cukrem a vanilkovým cukrem a postupně všleháme máslovou směs. Krém nalijeme na upečený koláč a rozetřeme. Podáváme vychlazené.

Komentáře k receptu