Kuchyňské náčiní

Publikováno: 26.09.2013
V každé kuchyni najdeme nejrůznější náčiní, které slouží k přípravě jídel. Protože známe velmi mnoho různých kuchařských postupů, odpovídá tomu samozřejmě i množství náčiní, nářadí, nástrojů, přístrojů a dalších pomůcek, které používáme.  

Kuchyňské náčiní v sobě zahrnuje téměř vše, co nám umožňuje, ale i usnadňuje vaření, pečení a další kuchařské postupy. Podle archeologických a historických nálezů i písemných záznamů se kuchyňské náčiní v různých podobách používalo už v dávných dobách. Mnohé současné produkty mu jsou často podobné, nebo z  něj alespoň vycházejí.  Kuchyňské náčiní se dnes vyrábí moderními technologiemi z různých materiálů, často má i netradiční vzhled a je zároveň dekoračním prvkem - stále ale slouží k původnímu účelu, kterým je příprava pokrmů.

Vařečky

Vařečka, nebo také měchačka je pravděpodobně nejstarším, ale zcela jistě nejčastěji používaným kuchyňským náčiním. Používá se k míchání různých surovin, ale i hotových pokrmů, jako jsou třeba polévky nebo omáčky. Hněte se s ní těsto - v mnoha případech tuto ne moc populární kuchyňskou činnost vykonávají různé elektrické přístroje, například hnětače nebo mixéry se speciálními nástavci.

Vařečky mají různou délku a zakončení. Vlastní pracovní plocha může být oválná, kulatá, rovná nebo děrovaná. Většinou vyrábí z jednoho kusu dřeva, ale výjimkou dnes už nejsou ani vařečky vyrobené z moderních materiálů, například pevných plastů nebo silikonu, které umožňují, aby jejich zakončení mělo i jiné atypické tvary.

Kvedlačky

Kvedlačka má na svém pracovním konci hvězdici, která se mnutím držadla mezi dlaněmi roztáčí a jiným způsobem promíchává suroviny nebo tekuté pokrmy. Kvedlačky se vyrábí ze dřeva, ale i z  jiných moderních materiálů.

Metly - šlehače

Metla je v podstatě modernější verzí kvedlačky. Princip jejího používání je stejný, účinnost ale mnohem vyšší. Vyrábí se především z pružné nerezové oceli, nejmodernější jsou ze silikonu.  

Mačkadla

Mačkadla se používají na rozmačkání různých syrových nebo uvařených surovin. Spodní pracovní plocha má několik otvorů a je v pravém úhlu s delším držadlem. Nejčastějším materiálem na výrobu mačkadel je pevná nerezová ocel.

Obracečky

Obracečka se používá k obracení surovin například při smažení masa, ryb, zeleniny atd. Původní dřevěné nebo smaltované obracečky v současnosti nahrazují výrobky z nerezu nebo odolného plastu a silikonu.  U standardní obracečky je na konci delšího držadla plochá pracovní část, která má často zkosenou čelní hranu a ve své ploše několik podélných otvorů, kterými protéká olej nebo šťáva zpět do pánve, pekáče…  

Speciální typem je obracečka na omelety.  Má stejný tvar jako klasická obracečka, je ale mnohem větší a je s ní tedy možné poměrně snadno obrátit připravované pokrmy větších rozměrů.

Mimo obracečky se k podobným účelům používají kuchyňské obracecí kleště.  Tvarem většinou připomínají velkou pinzetu, vnitřní část obou ramen je na pracovním konci vroubkovaná. Kleště se vyrábí z pružné nerezové oceli nebo plastu.

Sběračky

Sběračky jsou nejčastěji kulaté a uprostřed mírně prohnuté s různě velkými otvory nebo i sítem. Používají se k vybírání a odstraňování různě velkých částí surovin z připravovaných pokrmů.  Sběračky se sítem slouží k odstranění přebytečného tuku. Variantou sběračky je i tzv. děrovaná kuchyňská lžíce.

Naběračky

Naběračky jsou určené k nabírání a přenášení tekutých ingrediencí i hotových tekutých pokrmů.  Vyrábí se v různých velikostech, v současnosti jsou nejčastěji nerezové nebo silikonové, případně  smaltované nebo měděné.  V kuchyních se objevuje několik druhů naběraček, které mají různé tvary, přizpůsobené jejich využití.

  • klasická naběračka má většinou tvar nahoru otevřené polokoule. Moderní typy mají nabírací část na jednom konci zúženou, tím se zjednodušuje vylévání. 
  • naběračka  s tvarem lžíce je podobná klasické jídelní lžíci, je ale mnohem větší.
  • naběračka na těstoviny a špagety má na nabírací části po jejím otevřeném obvodu výstupky, které umožňují snadnější zachytávání uvařených těstovin nebo špaget a jejich bezproblémové servírování.

Lopatky

Lopatky můžou mít nejrůznější tvar i velikost. Vyrábí se hlavně z plastu a slouží k snadnější manipulaci především se sypkými surovinami.

 Vidličky

Kuchyňská vidlička je od jídelní odlišná svojí délkou i zakončením, kde jsou ve většině případů pouze dva hroty. Používá se k napichování kousků masa, zeleniny a dalších surovin při vaření, smažení nebo pečení, ale i při servírování. 

Štěrky - špachtle

Stěrky jsou v současnosti nejčastěji vyrobené z pružného plastu nebo silikonu, případně ze dřeva. Využívají se k odstranění zbytků surovin nebo pokrmů z kuchyňského i jídelního nádobí, ale také třeba k přenášení menšího množství surovin.  K nanášení a uhlazení polev se používají špachtle a stěrky cukrářské.

Mašlovačky - štětce na potírání

Mašlovačky se používají k potírání pečiva, masa nebo jiných surovin tukem, šťávou, olejem, rozšlehanými vajíčky apod. Původní mašlovačky vyráběné z husího peří v současné době nahrazují mašlovačky ze silikonu, kde je na konci plastové nebo kovové rukověti velké množství jemných silikonových vláken.

Stále častěji se používají i štětce na potírání. Jsou vyráběny ze silikonu, tvarem připomínají klasické štětce, mají různou šířku, vlákna jsou různě silná a dlouhá.

Paličky na maso -  změkčovače masa

Paličky na maso a změkčovače masa jsou určené k naklepání - rozklepání masa při jeho přípravě. Vyrábí se v několika provedeních, které se liší nejen v použitém materiálu, ale i ve funkčnosti. Původní dřevěné paličky v současné době nahrazují paličky kovové nebo plastové, které se lépe udržují a jsou i hygieničtější.

  •  Dřevěná palička na maso má na konci dřevěné rukojeti válec nebo hranol, který má na obou koncích mnoho výstupků, kterými se rozklepává maso. Na jedné straně jsou výstupky jemnější, na protilehlé hrubší.
  • Dřevěná palička na maso s kovovým zakončením se od klasické dřevěné paličky liší tím, že na koncích jsou připevněné kovové plochy s vroubky.
  • Nerezová palička na maso je tvarem stejná jako palička dřevěná, liší se vlastně pouze materiálem. Snadno se udržuje, je mnohem hygieničtější, než paličky dřevěné.
  • Palička na maso se sekáčkem má místo jedné ozubené plochy sekáček, který slouží k porcování masa a odsekávání kostí.
  • Plochá palička na maso je typická pouze jednu ozubenou plochu, na které je krátké držadlo, které se uchopí a opře do dlaně.  Práce s touto paličkou připomíná „bouchání pěstí do stolu“.

Změkčovače masa jsou poměrně nové kuchyňské nástroje. Na držadle, které se uchopí do dlaně je mnoho krátkých silnějších velmi ostrých jehel, kterými se maso změkčí. Vyrábí se také ve verzi, kdy jsou jehly umístěny v dutém držadle. Při stlačení se do něj zasouvají a změkčování masa je tak jednodušší.  

Kuchyňské vály

Kuchyňské vály v moderních dražších kuchyních nahrazují vrchní pracovní desky z tvrdého dřeva nebo mramoru, ale ty původní jsou v mnoha případech praktičtější. Dřevěné vály jsou nejčastěji obdélníkové nebo čtvercové a mají ve většině případů na koncích praktické zarážky. V poslední době se stávají stále více oblíbenými vály silikonové. Jsou nejen velmi skladné, ale také pružné i odolné, a snadno se udržují.

Válečky

Kuchyňský váleček se používá - a je to zřejmé i z jeho názvu - především k rozválení těsta na placku, která je po celé ploše stejně silná nebo tenká.  Těsto se tímto způsobem rozvaluje na rovné ploše – ideálně kuchyňském válu.  

I takové poměrně jednoduché kuchyňské náčiní, jakým je váleček, se dnes vyrábí nejen z různých materiálů, ale také v několika podobách, které umožňují jeho mnohem širší používání.

  •  Dřevěný váleček v klasické původní podobě se jedná o válec s madlem na každé straně. Pohybem dopředu a zpět dochází k rozválení těsta.
  • Silikonový váleček je v nejmodernějším provedení celý vyrobený z tvrdého silikonu. Jsou i typy, které mají základní válec a madla z nerezové oceli, a válec je potažen pružnou silikonovou vrstvou. Silikon se nejen dobře udržuje, ale ani se na něj nelepí těsto.
  • Váleček jednoruční je tvarem velmi podobný klasickému malířskému válečku. Plocha válce menších rozměrů je buď dřevěná, nebo silikonová.  Váleček se používá i k roztírání polev.
  • Nastavitelný váleček je nejmodernějším typem. Vyrábí se z plastu, na každé straně má u madla speciální nastavovací mechanismus, kterým je možné regulovat výšku těstové placky.   

Kráječ na těsto - „rádýlko“

Rádýlko na těsto se používá pro snadné rozkrájení vyválené těstové placky - na konci držadla je nástavec s otočným kolečkem, které těsto rozkrájí. Kolečko může být i ozubené a v takovém případě jsou okraje těsta vlnité. Rádýlka mají jedno, dvě nebo i více koleček. 

Cedníky, síta, trychtýře

Cedník může být plastový nebo nerezový. Může mít podobu kulaté nebo oválné misky s mnoha otvory pro protékání tekutiny v dolní části nebo po celém obvodu. Otvory můžou mít různou velikost. Cedníky jsou většinou opatřené praktickými bočními úchyty nebo rukojetí. Za speciální typ  je možné považovat cedník na halušky s většími otvory, přizpůsobenými k promačkávání haluškového těsta.

Síto se používá především pro prosévání mouky. V současnosti se I síta vyrábí z plastů nebo nerezu, od minulosti neměnným prvkem ale je velmi husté síto v dolní části.

Trychtýř je dalším velmi praktickým kuchyňským vybavením. Slouží k přelévání tekutin do lahví, ale také třeba k přesýpání sypkých surovin do různých dóz se zúženým hrdlem. Některé trychtýře navíc mají i sítko.

Váhy a odměrky

Váha by neměla chybět v žádné kuchyni. Původní váhy se sadami závaží se již téměř nepoužívají, nahradily je moderní váhy s posuvným ukazatelem nebo digitální. Velmi praktické jsou typy, u kterých je po zvážení množství jedné ingredience možné tuto ponechat ve vážící míse, ukazatel vrátit zpět na nulu a přivážit další surovinu.

Odměrky jsou dalším praktickým doplňkem. K dostání jsou plastové nebo skleněné odměrky, které mají stupnice v různých jednotkách pro různé suroviny - vodu, mouku, cukr a další.  Jako odměrky ale můžou posloužit i různé lopatky, naběračky nebo sklenice s vyznačenými mírami objemu.  

Otvíráky

Otvírák na konzervy může být mechanický i elektrický, vždy ale slouží k otevření konzervy pomocí střihu nebo řezu. První jednoduché otvíráky se objevily už v roce 1810, v současné době existuje mnoho různých typů, mechanismů a z toho vycházejících způsobů a možností, jak konzervy otevřít.

Otvírák na láhve má také mnoho různých variant, známe otvíráky na klasické tzv. pivní uzávěry i na korkové nebo plastové zátky - tzv. vývrtky.

Lis na česnek

Lis na česnek  je velmi jednoduchý přípravek, který slouží k lisování oloupaných stroužků česneku.  Jeho základem je kulatá nebo hranatá nádoba pro vložení česneku, která má v spodní části mnoho malých otvorů. Je spojena s plochou, která stroužek česneku zmáčkne a otvory prolisuje. Lisy na česnek se vyrábí z pevné nerezové oceli a jejich součástí jsou plastové plochy s drobnými hroty, které přesně zapadnou do otvorů v základní nádobě a ty se tak snadno vyčistí od zbytků prolisovaného česneku.  

Potřeby na přípravu ovoce a zeleniny

K přípravě a zpracování ovoce a zeleniny nám v kuchyni slouží celá řada nejrůznějších pomůcek - jsou to například různé škrabky, vykrajovače jádřinců, odpeckovávače, loupače slupek nebo i louskáčky na ořechy.


Kvalitní a vhodné kuchyňské náčiní práce při přípravě především urychlí, zjednodušší i ulehčí.


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty